Sposoby na odświeżenie pieczywa

Wiele osób zgodzi się z tym, że nie ma na świecie niczego lepszego niż ciepłe i świeże pieczywo. Pachnące, z aromatyczną i chrupką skórką oraz miękkim środkiem, z dodatkiem odrobiny masła, wędliny czy domowych konfitur podbija podniebienie nawet niejadków. Niestety, nie zawsze możemy się nim raczyć na co dzień, bo szybko czerstwieje i nie jest aż tak pyszne, jak w dniu zakupu. Wpływa na to kilka czynników, które sprawiają, że pogarsza się jego smak, ale także szybciej się psuje. Na szczęście można w kilka chwil odświeżyć pieczywo, a także łatwo sprawić, aby na dłużej pozostało świeże.

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi świeżego pieczywa
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi świeżego pieczywa123RF/PICSEL

Dlaczego pieczywo czerstwieje?

Czerstwienie pieczywa jest procesem naturalnym i nie ma możliwości mu zapobiec. Na szczęście istnieją metody, które mogą go opóźnić. Kluczem do tego, aby pieczywo było świeże, jest odpowiednie jego przechowywanie. Wiele osób stosuje do tego celu chlebaki - pojemniki, które zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu struktury pieczywa i powstawaniu pleśni. Niektórzy zaś trzymają pieczywo w torebkach plastikowych. Czy to dobre rozwiązanie? Choć skutecznie zapobiega wysuszeniu i czerstwieniu pieczywa, to nie ułatwia wymianie gazowej we wnętrzu, co sprzyja rozwojowi pleśni. Zatem, jak najlepiej przechowywać chleby i bułki? Aby pieczywo pozostało jak najdłużej świeże, warto sięgnąć po torebki wykonane z naturalnych materiałów: lnu albo bawełny.

Jak odświeżyć bułki i chleb?Interia.tv

Jak odświeżyć pieczywo?

Nawet, gdy przykładamy dużą uwagę do tego, aby odpowiednio przechowywać pieczywo, to po pewnym czasie i tak staje się czerstwe. W naszej kulturze przyjęło się, że chleba nie powinno się wyrzucać, a jego marnotrawstwo jest grzechem. Na szczęście, w łatwy sposób można całe pieczywo odświeżyć. W jaki sposób? Takich istnieje co najmniej dwa. Pierwszy z nich zakłada, aby czerstwe pieczywo owinąć wilgotnym ręcznikiem papierowym, a następnie włożyć do mikrofalówki na najwyższą moc i podgrzewać przez 20/30 sekund. Drugi radzi, aby pieczywo dokładnie nawilżyć odrobiną wody, następnie owinąć folią aluminiową i włożyć na kwadrans do piekarnika nagrzanego na 150 stopni Celsjusza.

Sięgnij po jabłko!

Jeśli nie przekonują nas te metody na odświeżenie pieczywa, można sięgnąć po jeszcze jeden, który nie wymaga użycia ani piekarnika, ani mikrofalówki. Wystarczy czerstwy chleb i bułki przekroić (to pierwsze na mniejsze kawałki, a te drugie po prostu na pół), przełożyć do szczelnego, plastikowego pojemnika i umieścić w nim kawałek jabłka lub selera naciowego. Całość warto przełożyć do lodówki na całą noc, aby rano cieszyć się pysznym, miękkim chlebem na śniadanie.

Odpowiednio przechowywane pieczywo na dłużej pozostanie świeże
Odpowiednio przechowywane pieczywo na dłużej pozostanie świeże123RF/PICSEL

Cała prawda o mrożeniu pieczywa

Jednym ze sposobów na przechowywanie pieczywa jest zamrożenie nadprogramowej ilości. Jednak warto wiedzieć, aby do zamrażarki włożyć je w dniu zakupu, a nie wtedy, gdy już podeschnie i zacznie czerstwieć. Do mrożenia nadaje się pieczywo wyprodukowane na zakwasie. Pieczywo wypieczone wyłącznie na drożdżach po zamrożeniu traci nie tylko swoją konsystencję, ale ma inny, mało aromatyczny i smaczny smak.

Z czerstwego pieczywa można przygotować grzanki lub klasyczne tosty
Z czerstwego pieczywa można przygotować grzanki lub klasyczne tosty123RF/PICSEL

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Jeśli nie udało nam się zjeść pieczywa i szybko wyschło lub sczerstwiało, warto je jeszcze wykorzystać! Przede wszystkim jest przydatne do przygotowania bułki tartej: bułki lub chleb wystarczy pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na papierze do pieczenia, odstawić na kilka dni, aby całkowicie wyschły, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Pieczywo może być również wykorzystane (po namoczeniu w mleku) jako dodatek do kotletów mielonych bądź - wzbogacone o zioła - być farszem do pieczonego kurczaka, indyka, gęsi lub pasztetu. Z czerstwego pieczywa można również stworzyć tosty: zarówno w tosterze, jak i na patelni (wyśmienicie smakują z dodatkiem rozmąconego jajka).

Należy pamiętać, aby nie wyrzucać suchego i czerstwego pieczywa, by karmić nim ptaki. Nie dość, że może im zaszkodzić, to także sprzyja osiedlaniu się w pobliżu domostw szkodników, takich jak szczury, a w ekstremalnych przypadkach mogą odwiedzać nas wygłodniałe dziki.

Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas