Reklama

Reklama

Sposoby na pryskający tłuszcz

Gorący tłuszcz pryskający i "strzelający" podczas smażenia na wszystkie strony to prawdziwa kuchenna zmora. Na szczęście można sobie z tym problemem łatwo i szybko poradzić.

Pryskające kropelki rozgrzanego tłuszczu nie tylko mogą nas, co oczywiste, boleśnie poparzyć, ale też w prostej konsekwencji ubrudzić kuchnię. Babciny sposób na uniknięcie tego wszystkiego jest wyjątkowo nieskomplikowany - wystarczy, że patelnię z umieszczonym na niej jeszcze zimnym tłuszczem posypiemy możliwie równomiernie niewielką ilością soli (bez różnicy - zwykłej, morskiej lub himalajskiej). Dzięki temu zjawisko "pryskania" gorącego oleju wyeliminuje się całkowicie lub zostanie ono zauważalnie zminimalizowane.

Reklama

Inną metodą jest przetarcie patelni ręcznikiem papierowym nasączonym octem spirytusowym, tuż przed użyciem. Warto też pamiętać, żeby w miarę możliwości dokładnie osuszyć produkty spożywcze, które będziemy smażyć.

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje