Sposoby na pryskający tłuszcz

Gorący tłuszcz pryskający i "strzelający" podczas smażenia na wszystkie strony to prawdziwa kuchenna zmora. Na szczęście można sobie z tym problemem łatwo i szybko poradzić.

Trzeba uważać zwłaszcza wtedy, gdy smaży się na głębokim tłuszczu
Trzeba uważać zwłaszcza wtedy, gdy smaży się na głębokim tłuszczu123RF/PICSEL

Pryskające kropelki rozgrzanego tłuszczu nie tylko mogą nas, co oczywiste, boleśnie poparzyć, ale też w prostej konsekwencji ubrudzić kuchnię. Babciny sposób na uniknięcie tego wszystkiego jest wyjątkowo nieskomplikowany - wystarczy, że patelnię z umieszczonym na niej jeszcze zimnym tłuszczem posypiemy możliwie równomiernie niewielką ilością soli (bez różnicy - zwykłej, morskiej lub himalajskiej). Dzięki temu zjawisko "pryskania" gorącego oleju wyeliminuje się całkowicie lub zostanie ono zauważalnie zminimalizowane.

Inną metodą jest przetarcie patelni ręcznikiem papierowym nasączonym octem spirytusowym, tuż przed użyciem. Warto też pamiętać, żeby w miarę możliwości dokładnie osuszyć produkty spożywcze, które będziemy smażyć.

***Zobacz także***

Kawa z tłuszczem dodaje energii i hamuje łaknienieNewseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas