Sposoby na przemycenie dziecku warzyw w posiłku
Aktorka Joanna Koroniewska oraz szef kuchni Andrzej Polan przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" kilka dań dla dzieci, w których przemycili warzywa i owoce.
Ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia" przyrządzili m.in. torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem, leniwe z jabłkiem prażonym i rodzynkami, ciasteczka z gruszkami oraz koperty z ciasta francuskiego z papryką, bazylią i miętą.
Torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem
Ciasto:
100 g sera tartego parmezan
400 g mąki pełnoziarnistej
150 g masła
4 jajka
Masa:
4 kromki ciemnego pieczywa
500 g chudego białego sera mielonego
200 g szynki wieprzowej
100 g sera topionego
pieprz, sól, cukier
4 jajka gotowane
3 ogórki zielone
cebula dymka
rzodkiewki
koperek
Ciasto:
100 g homogenizowanego serka waniliowego
200 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
woda
Mus
100 g rodzynek
2 łyżki miody
600 g jabłek
50 g masła
Koperty z ciasta francuskiego z papryka, bazylią i miętą
1 op. ciasta francuskiego
100 g ziaren słonecznika
6 sztuk kolorowej papryki
olej do smażenia
świeża bazylia
świeża mięta
pieprz, sól
2 jajka