Sposoby na przemycenie dziecku warzyw w posiłku
Aktorka Joanna Koroniewska oraz szef kuchni Andrzej Polan przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" kilka dań dla dzieci, w których przemycili warzywa i owoce.
Ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia" przyrządzili m.in. torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem, leniwe z jabłkiem prażonym i rodzynkami, ciasteczka z gruszkami oraz koperty z ciasta francuskiego z papryką, bazylią i miętą.
Torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem
Ciasto:
100 g sera tartego parmezan400 g mąki pełnoziarnistej150 g masła4 jajka
Masa:
4 kromki ciemnego pieczywa500 g chudego białego sera mielonego200 g szynki wieprzowej100 g sera topionegopieprz, sól, cukier4 jajka gotowane3 ogórki zielonecebula dymkarzodkiewkikoperek
Leniwe dla dzieci nie tylko z jabłkami i prażonymi rodzynkami
Ciasto:
100 g homogenizowanego serka waniliowego200 g mąki pszennejszczypta soli2 jajkawoda
Mus
100 g rodzynek2 łyżki miody600 g jabłek50 g masła
Koperty z ciasta francuskiego z papryka, bazylią i miętą
1 op. ciasta francuskiego100 g ziaren słonecznika6 sztuk kolorowej paprykiolej do smażeniaświeża bazyliaświeża miętapieprz, sól2 jajka