Sprawdzone przepisy na kaszotto

Ryż idzie w odstawkę! Czas na pęczak i grykę z dużą ilością warzyw. Taki obiad nie tylko świetnie smakuje, ale jest też bardzo zdrowy.

Jęczmienne z papryką
Jęczmienne z papryką123RF/PICSEL

Jęczmienne kaszotto z papryką

Sposób przygotowania:

1. Cebule i marchewki obierz. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Przygotowane warzywa opłucz, osusz. Strąki papryk potnij w kosteczkę, marchewki zetrzyj, a cebule posiekaj.

2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę. Usmaż ją na szklisto. Dodaj kaszę. Smaż jeszcze chwilę, ciągle mieszając.

3. Potem duś, porcjami wlewając bulion. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, dołóż pozostałe warzywa. Duś na wolnym ogniu 15-18 minut, od czasu do czasu mieszaj. Dopraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz kminkiem. Posyp koperkiem. 

Rada kucharza

Ugotowany pęczak  w lodówce zachowa smak przez 2-3 dni. Dlatego jeśli przyrządziłaś większą ilość kaszy, lepiej ją zamrozić.

Buraczane kaszotto na kaszy jaglanej

Buraczane kaszotto na kaszy jaglanej
Buraczane kaszotto na kaszy jaglanej123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszoruj, wytrzyj, zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. 1 godziny w temp. 180 st. Szalotki obierz, pokrój w grubsze plasterki.

2. Kaszę przelej na sitku wrzątkiem, osącz. Rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej szalotki. Dodaj kaszę. Smaż 2 minuty, potem wlej 1 i 1/2 szkl. wrzątku. Duś 10 minut. Obrane buraczki zetrzyj. Wrzuć do kaszy. Dolej 1 szklankę wrzątku. Duś 10 minut.

3. Kaszotto przypraw na pikantnie czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem, solą, miodem, sokiem z cytryny i lubczykiem. Przed podaniem posyp słonecznikiem i szczypiorkiem.

Rada kucharza

Intensywny, korzenny aromat lubczyku pasuje też do rosołu. Wzbogaci on również smak zupy pomidorowej, a nawet deserów z czekoladą.

Marchewkowe kaszotto z gryką

Marchewkowe kaszotto z gryką
Marchewkowe kaszotto z gryką123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę potnij w plasterki, a czosnek pokrój w kosteczkę. Orzechy posiekaj.

2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj kaszę gryczaną. Smaż ją 3 minuty. Dołóż orzechy i pieczarki. Zalej winem.

3. Kiedy alkohol wyparuje, wrzuć marchewkę. Wlej 1/2 bulionu. Zmniejsz płomień i duś ok. 5 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Wtedy dolej drugą porcję bulionu. Duś dalej pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec dodaj pozostałe masło. Dopraw solą i pieprzem.

Rada kucharza

Orzechy włoskie łatwo chłoną zapachy. Dlatego przechowuj je w szczelnych pojemnikach, z dala od aromatycznych produktów.

Gryczane kaszotto z pomidorami

Gryczane kaszotto z pomidorami
Gryczane kaszotto z pomidorami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki oczyść, ewentualnie opłucz, potnij w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, osusz, pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, cebulki posiekaj, a szczypiorek potnij na kawałeczki. Pomidory pokrój w kosteczkę.

2. Kaszę wsyp na patelnię  z wysokim brzegiem. Mieszając, praż ją 2-3 minuty. Dolej olej. Wrzuć pieczarki. Smaż 1-2 minuty. Następnie dodaj cebulki dymek oraz papryki.

3. Zalej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, cząbrem oraz słodką i ostrą papryką. Duś 15 minut.

4. Pod koniec dodaj pomidory. Ponownie przypraw. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z jajkami sadzonymi.

Rada kucharza

Przyprawiając potrawę, nie żałuj cząbru. Pomaga on w trawieniu. Przyda ci się też do jajecznicy i omletu, bo doskonale podkreśla smak jajek.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas