Sprawdzone sposoby

Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

Nie musisz smażyć omletu z obu stron
Nie musisz smażyć omletu z obu stronPicsel123RF/PICSEL

1. Omlet najlepiej smażyć na maśle lub oleju. Możesz go też upiec w piekarniku, wlewając do naczynia żaroodpornego.

2. Jeśli chcesz usmażyć omlet, lekko rozgrzej tłuszcz. Wylej masę jajeczną, a gdy omlet usmaży się od spodu, przechyl patelnię, lekko podważając brzeg omletu, by masa wlała się pod spód i dosmaż. Nie pozwól, by się zrumienił.

3. Nie musisz smażyć omletu z obu stron. Ale jeśli chcesz, by był dobrze wysmażony, przykryj patelnię talerzem, odwróć, kładąc omlet na talerzu, następnie połóż go na patelni drugą stroną i dosmaż.

4. Omlet możesz zrobić z dodatkiem gotowanych ziemniaków, będzie wtedy klasycznym daniem hiszpańskim. Taki omlet jest pyszny na zimno.

5. Do ubitych jajek możesz wlać łyżkę wody, śmietany lub kilka łyżek mleka. Taki omlet będzie puszysty.

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas