Reklama

Reklama

Sprawdzone sposoby

Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

1. Kabaczki zawierają dużo wody, dlatego dobrze jest dość mocno oprószyć je solą i odstawić na około 30 minut. Potem zebrać sok ręcznikiem papierowym.

Reklama

2. Kupując kabaczki wybieraj okazy nie za duże, twarde i nieuszkodzone.

3. Kabaczki przechowuj nie dłużej niż tydzień, w chłodnym miejscu. Mogą też leżeć w lodówce. Kładź je osobno. Jeśli położysz ją razem z pomidorami lub owocami, szybciej zwiędną.

4. Mniejsze kabaczki możesz wyłącznie umyć przed przygotowaniem. Jeśli jednak kupisz większy okaz, dobrze jest obrać go ze skórki.

5. Coraz większą popularnością cieszy się spożywanie kwiatów kabaczka. Możesz zanurzyć je w cieście naleśnikowym i usmażyć lub nadziać np. serowym farszem, zamknąć i podpiec w piekarniku.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje