Sprawdzone sposoby
Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.
1. By uniknąć mocnego zapachu czosnku w sałatce ziemniaczanej, użyj do przyrządzenia sosu świeżych lub suszonych ziół. Będzie on smakował równie dobrze z dodatkiem koperku lub natki pietruszki.
2. Zabierając sałatkę do pracy, zapakuj sos osobno i dodaj go chwilę przed jedzeniem.
3. Pestki do sałatek upraż na suchej patelni, dodając do nich różnego rodzaju przyprawy - w ten sposób nadasz im bardziej charakterystyczny smak.
4. Sałatki z gotowanymi dodatkami możesz podawać na ciepło lub na zimno. Pamiętaj jednak, aby nie wstawiać ciepłych dań do lodówki.
5. Sałatki najlepiej przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub w misce dokładnie przykrytej folią, na najniższej półce w lodówce.