Sprawdzone sposoby
Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.
1. Oczyszczanie świeżych grzybów zacznij od nóżek. Zanieczyszczoną skórkę nóżek możesz lekko zeskrobać nożykiem, szczególnie w prawdziwkach i koźlakach.
2. Do gotowania, smażenia, suszenia i marynowania najbardziej nadają się borowiki. Gotowania nie lubią kurki, które mogą nadać potrawie gorzki smak, z kolei maślaków lepiej nie smażyć. Podgrzybki natomiast idealnie komponują się z kapustą.
3. Jeśli używasz do potraw grzybów suszonych, najpierw je namocz, potem dokładnie opłucz. Mogą zawierać piach i inne zanieczyszczenia.
4. Przed suszeniem grzybów oczyść je na sucho. Suszone grzyby przechowuj w szczelnym blaszanym, drewnianym lub plastikowym pudełku wyłożonym papierem. Wrzuć do środka kilka listków laurowych, które zapobiegną pojawieniu się moli.