Sprawdzone sposoby na cukinię

Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

Skórka nadaje cukinii wyrafinowego smaku
Skórka nadaje cukinii wyrafinowego smaku123RF/PICSEL

1. Wybieraj cukinie niezbyt duże o lśniącej skórce i ładnych końcówkach. Warzywo powinno być sprężyste i twardawe. Jeśli cukinia jest bardzo miękka, może to oznaczać, że jest nieświeża.

2. Cukinię można przechowywać w lodówce około tygodnia. Ale nie wolno jej zawijać w foliową torebkę, bo zacznie gnić. Powinna leżeć na najniższej półce lodówki bez opakowania.

3. Przed przyrządzeniem możesz ją obrać ze skórki, ale lepiej tego nie robić. Tuż pod skórką jest najwięcej witamin i składników mineralnych. Skórka dodaje też cukinii wyrazistego smaku.

4. Można błyskawicznie przyrządzić pyszne danie z cukinii. Umyj cukinię, odetnij końce, pokrój ją w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, kładź cukinię i smaż z każdej strony. Wyłóż na talerz, przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podawaj z gęstym jogurtem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas