Sprawdzone sposoby na kaszę
Rady gospodyń domowych.
1. Kasza gotowana w zupie wchłania dużo wody, dlatego też na jedną część kaszy weź dziesięć części wody. Jeśli gotujesz zupę na dwa dni, możesz dodać jeszcze więcej wody, bo kasza mocno zagęszcza zupę.
2. Do zupy możesz dodać zarówno kaszę jęczmienną (perłowa mazurska, pęczak), pszenną (kasza manna, kuskus), jak i jaglaną. Najmniej nadaje się do zupy kasza gryczana, bo ma zbyt charakterystyczny smak, który zdominuje smak zupy.
3. Zupy z kaszą należy podgrzewać zawsze na małym ogniu i często mieszać, sięgając łyżką aż do dna garnka. Kasza jest ciężka, znajduje się na samym dnie i łatwo się przypala.
4. Smak kaszy doskonale podkreślają grzyby. Dodanie choćby dwóch małych suszonych grzybków do zupy sprawi, że nabierze ona bardziej intensywnego smaku i będzie aromatyczna.