Sprawdzone sposoby na makaron
Rady doświadczonych gospodyń domowych.
1. Makaron zawsze gotuj w dużej ilości osolonej wody. Możesz też dolać do niej odrobinę oleju, wtedy makaron nie będzie się kleił. Po ugotowaniu wylej wodę z garnka razem z makaronem do durszlaka. Nie przelewaj makaronu zimną wodą.
2. Sałatki z makaronu najlepiej podawaj z sosem na bazie oleju lub oliwy. Jeśli często jadasz sałatki, możesz przygotować w domu olej smakowy. Wlej do słoiczka olej i dodaj ulubione przyprawy: rozmaryn, bazylię, posiekany czosnek lub papryczkę chilli. Odstaw na kilka dni, aż olej przejdzie smakiem przypraw.
3. Do sałatek z makaronem doskonale pasują ugotowane warzywa, np. marchewka, brokuły, kalafior czy cukinia. Warzywa najlepiej gotować na parze, bo dzięki temu zachowają one swój aromat.
4. Makaron dodany do sałatki powinien być lekko twardawy, tzw. al dente.