Sprawdzone sposoby na pyszne knedle
Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.
1. Najsmaczniejsze są knedle ze świeżymi truskawkami lub śliwkami. Ale poza sezonem możesz je zrobić z owocami mrożonymi lub z puszki.
2. Każdy rodzaj klusek możesz przechować na następny dzień. Po ugotowaniu przelej je odrobiną oleju, by nie posklejały się w misce.
3. Kluski z ziemniaków gotuj partiami w osolonej wodzie. Nie będą się sklejać, jeśli dodasz odrobinę oleju i wymieszasz drewnianą łyżką.
4. Kopytka możesz przygotować z dodatkiem ziół, z rozdrobnionym szpinakiem, utartą dynią, burakami lub białym serem.
5. Do zrobienia pyz z surowych ziemniaków wybieraj te bardziej mączyste, w których jest mniej soku. Mocno je odcedź, najlepiej w lnianej ściereczce. Jeśli pyzy chcesz zrobić za kilka dni, możesz takie ziemniaki zamrozić.