Sprawdzone sposoby na smaczny ryż
Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.
1. Ryż pięknie zabarwisz na żółto dodając do niego odrobinę szafranu i kurkumy.
2. Podczas przygotowania zapiekanego ryżu pilnuj czasu pieczenia, gdyż jeśli zbyt długo pozostawisz danie w piekarniku, ryż zrobi się twardy i suchy.
3. Jeśli zostanie ci ryż z przygotowania obiadu, możesz podać go na kolację jako deser. Wystarczy dodać starte na tarce jabłko, cynamon, trochę masła i zapiekać 20 minut w piekarniku. Można też dodać inne owoce.
4. Do smażonych na głębokim tłuszczu kulek ryżowych wkładaj mielone mięso, kawałki warzyw, np. brokuły, kalafior lub smażone pieczarki.
5. Do większości dań możesz wykorzystać dziki ryż. Są to jadalne nasiona wodnej trawy. Pamiętaj, że trzeba go gotować nieco dłużej niż ryż tradycyjny.