Sprawdzony przepis na kotlety pożarskie Ewy Wachowicz. Wyśmienite
Jeśli macie ochotę na smaczną i oryginalną panierkę, to możecie ją przygotować z czerstwego pieczywa i wykorzystać do usmażenia kotletów pożarskiego. Poniżej przepis.
Składniki:
- ½ kg piersi z kurczaka
- 1 żółtko
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 2 łyżki masła klarowanego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
- 1 jajko
- czerstwe pieczywo do panierowania
Opis przygotowania:
- Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce.
- Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dokładnie wyrobić.
- Formować podłużne kotleciki - z tej porcji mięsa wyjdą cztery.
- Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę).
- Smażyć na klarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron.
- Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.