Spring rolls ze szparagami
Szparagi - kto jest ich wielbicielem, będzie szukał nowych pomysłów na przyrządzenie tych pysznych warzyw. Może tym razem na orientalna nutę? Na przykład spring rolls.
Dobrze smakują także jako farsz do różnego rodzaju krokietów. Szparagi dla wielu to wciąż jeszcze danie do odkrycia.
Szparagi najlepsze, oczywiście, są w maju. Czy jednak wiemy, jak je kupować? Przede wszystkim, trzeba zwracać uwagę, żeby były świeże. Sprawdzamy ich jędrność przez dotyk. Najważniejsze, żeby nie miały zdrewniałych końcówek od spodu. Świeże szparagi muszą trzymać się prosto. Jeśli uniesiony szparag zgina się, to dla nas znak, że takie szparagi świeżość mają już za sobą. Gdzie kupować? Najlepiej prosto z plantacji, gdzie za dorodny pęczek zapłacimy mniej niż w sklepie, w restauracji za danie z kilkoma szparagami zapłacimy jeszcze więcej.
Do przygotowania potrawy potrzebujemy: pół pęczka szparagów zielonych, 100 g fety, 2 szklanki pomidorków koktajlowych, szklankę czarnych oliwek, 12 płatów papieru ryżowego, garść sezamu do posypania, sól, pieprz, paprykę słodka, bazylię, chili cayenne, łyżeczkę oleju rzepakowego, ryż do podania, gotowany.
Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Szparagi gotujemy al dente. Każdy kroimy na trzy części.
Przygotowujemy miskę z ciepłą, przegotowaną wodą. Moczymy papier ryżowy, każdy przez minutę. Na środku papieru układamy kilka kawałków szparagów, 2 pomidorki, 2 oliwki, posypujemy pokruszoną fetą. Na koniec doprawiamy.
Składamy jak krokiety (zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego). Spring rolls układamy na blaszce, skrapiamy olejem, posypujemy po wierzchu sezamem. Powtarzamy te czynności ze wszystkimi płatami papieru ryżowego. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.