Sprytne patenty na pryskający tłuszcz na patelni
Smażenie potraw wydaje się być dość prostym rodzajem obróbki termicznej żywności. Okazuje się jednak, że podstawowe błędy towarzyszą nie tylko początkującym kucharzom, ale również bardziej doświadczonym szefom kuchni. Czas sprawdzić i zaktualizować swoją wiedzę! Przez pozornie drobne pomyłki upragnione danie nie wyjdzie tak smaczne, jak tego oczekiwaliśmy. Co gorsza, pryskający tłuszcz może nas dotkliwie poparzyć, a jego trudne do usunięcia ślady znajdować się będą na powierzchni całej kuchenki, pobliskich blatów oraz mebli. Podpowiadamy, jak uniknąć kuchennej katastrofy.
Dlaczego tłuszcz pryska podczas smażenia?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Winowajcą jest woda, która może pozostać na powierzchni patelni po myciu. Czasem za problem z pryskającym tłuszczem odpowiada produkt, który chcemy usmażyć lub w ferworze kuchennej pracy sami wylejemy odrobinę wody na rozgrzany olej. Nawet pojedyncze krople mogą być niebezpieczne. Jak temu zapobiegać, by smażenie potraw przebiegło bez żadnych przykrych niespodzianek?
Miej pod ręką sól
Popularna przyprawa znajduje się w większości kuchni. W celu zapobiegania nadmiernemu pryskaniu tłuszczu wykorzystać można dowolny rodzaj - zarówno sól kamienną, morską, jak i himalajską. Produkty te cechują się właściwościami higroskopijnymi. Mówiąc prościej - doskonale wchłaniają wodę. Wystarczy rozsypać odrobinę na powierzchni patelni, rozgrzać ją wraz z tłuszczem i już możemy bezpiecznie smażyć.
Ocet, czyli produkt uniwersalny
Doskonale znamy jego możliwości czyszczące. Domowe środki do mycia różnych powierzchni niejednokrotnie okazują się bardziej skuteczne niż drogie detergenty. Przeciwdziałanie strzelaniu oleju na patelni to jego kolejna przydatna cecha, o której warto wiedzieć. W jaki sposób ją wykorzystać?
Kawałek ręcznika papierowego lub wacik kosmetyczny zwilż w occie i przetrzyj garnek, którego chcesz użyć do przygotowania posiłku. Wystarczy odrobina, więc to niezwykle prosty, a zarazem oszczędny trik, dzięki któremu unikniesz kuchennego dramatu.
Smażenie: Z pokrywką czy bez?
Mniej wprawieni kucharze często uciekają się do przykrycia patelni podczas smażenia, chcąc ograniczyć pojawianie się uciążliwych zabrudzeń na kuchennych powierzchniach. To błąd, który od razu trzeba wyeliminować ze swoich nawyków! W ten sposób jedzenie nie ulega smażeniu, a duszeniu. Nie ma możliwości, by w ten sposób uzyskać np. chrupiącą panierkę do kotletów i innych mięs.
Ponadto woda zawarta w żywności zacznie parować i intensywnie skraplać się na przykrywce. Gdy ją podniesiesz, cały tłuszcz zacznie pryskać jeszcze mocniej, więc istnieje duże ryzyko, że zabrudzisz nie tylko kuchenny sprzęt, ale też własne ubranie. O poparzonej skórze nie wspominając!