Reklama

Reklama

Śródziemnomorska zupa z krewetkami

Idealna dla tych, którzy tęsknią za wakacjami.

Składniki

  • ok. 700 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 150 g krewetek
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1 duża łyżka tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, sól
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania

W garnku na średnim ogniu rozgrzać czerwoną pastę curry. Następnie dodać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować.

Dodać ziarna kukurydzy i gotować przez około 4 minuty. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i dorzuć do garnka.

Papryczkę chili i łodygę selera naciowego drobno pokroić i dodać do pozostałych składników.

Krewetki obrać z pancerzy, usunąć ogonki i oczyścić z jelit, pokroić na kawałki. Dodaj następnie do zupy i gotować przez około 5 minut.

Wlać bulion, zupę zagotować i zestawić z ognia.

Część krewetek można usmażyć na maśle, z dodatkiem soli i pierzu do dekoracji zupy. 

Reklama

Zupę rozlać do misek i serwować z podsmażonymi krewetkami, posypać posiekaną kolendrą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje