Reklama

Reklama

Staropolska jajecznica na winie

To właściwie taki słodki, cynamonowo-winny omlet. Jest delikatny w smaku, szybki w przygotowaniu i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Będzie oryginalnym akcentem np. niedzielnego śniadania.

Składniki dla: 3 porcji

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 1/2 szkl. dowolnego białego wina deserowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka masła (najlepiej klarowanego)
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Na jajecznicę dla 3 osób weź 6 dużych jajek. Wbij je do miseczki. Dolej 1/2 szkl. dowolnego białego wina deserowego. Wsyp 2 łyżki drobnego cukru oraz 1 łyżeczkę mielonego cynamonu. Dodaj też sporą szczyptę soli, która podkreśli słodycz potrawy. Potem wszystko roztrzep rózgą. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła (najlepiej klarowanego).

Reklama

2. Na gorący tłuszcz wlej masę jajeczną, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni patelni. Smaż, aż spód ładnie się zrumieni,  a wierzch będzie już ścięty. Podważaj przy tym brzegi łopatką, by masa jajeczna mogła spływać pod spód. Zgodnie ze staropolskim przepisem omlet możesz podawać na patelni albo klasycznie złożony na pół.

Z czym podawać?

Omlet sam w sobie to pyszne danie, ale możesz go dodatkowo posmarować powidłami lub kremem czekoladowym. Świetny będzie również z owocami i bitą śmietaną.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje