Staropolska jajecznica na winie

To właściwie taki słodki, cynamonowo-winny omlet. Jest delikatny w smaku, szybki w przygotowaniu i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Będzie oryginalnym akcentem np. niedzielnego śniadania.

Wersja z owocami i bitą śmietaną
Wersja z owocami i bitą śmietaną123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Na jajecznicę dla 3 osób weź 6 dużych jajek. Wbij je do miseczki. Dolej 1/2 szkl. dowolnego białego wina deserowego. Wsyp 2 łyżki drobnego cukru oraz 1 łyżeczkę mielonego cynamonu. Dodaj też sporą szczyptę soli, która podkreśli słodycz potrawy. Potem wszystko roztrzep rózgą. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła (najlepiej klarowanego).

2. Na gorący tłuszcz wlej masę jajeczną, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni patelni. Smaż, aż spód ładnie się zrumieni,  a wierzch będzie już ścięty. Podważaj przy tym brzegi łopatką, by masa jajeczna mogła spływać pod spód. Zgodnie ze staropolskim przepisem omlet możesz podawać na patelni albo klasycznie złożony na pół.

Z czym podawać?

Omlet sam w sobie to pyszne danie, ale możesz go dodatkowo posmarować powidłami lub kremem czekoladowym. Świetny będzie również z owocami i bitą śmietaną.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas