Staropolskie hity

Zupa borowikowa
Zupa borowikowa123RF/PICSEL

Kremowa zupa z borowików

Składniki

  • 5–6 dag suszonych borowików
  • 20 dag mrożonych borowików
  • 1 cebula
  • 5 łyżek masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szkl. śmietany
  • 30 proc.
  • sól
  • biały pieprz
  • natka do posypania zupy

Sposób przygotowania

Buraczki
Buraczki123RF/PICSEL

Carpaccio z buraczków

Składniki

  • 4-5 buraczków
  • 20 dag bryndzy
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego albo soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
  • sól
  • olej do posmarowania
  • natka
  • ew. po 4 łyżki orzeszków oraz miąższu granatu

Sposób przygotowania

Przepis na kaszotto z pieczonymi burakamiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Karp
Karp123RF/PICSEL

Karp w panierce z kawiorem

Składniki

  • 2 sprawione karpie
  • 2 całe cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 szkl. bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • 3–4 jajka
  • 50 ml jasnego piwa
  • mąka pszenna do panierowania
  • 1 puszka czerwonego kawioru
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

Grzanki ze śledziem
Grzanki ze śledziem123RF/PICSEL

Tatar śledziowy

Składniki

  • 5 solonych filetów śledziowych
  • 2 szkl. mleka
  • 8 łyżek masła
  • 30 dag tłustego twarogu
  • 1 i 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 22 proc.
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sok z 1/3 cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki z pęczakiem

Składniki

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 2 czerstwe bułeczki kajzerki
  • 2 średnie cebule
  • 1–1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 mała zielona papryka
  • 60 dag ugotowanego pęczaku
  • 1 szkl. drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • sól
  • mielony czarny pieprz
8 sztuk

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyZmysłowe smakiInteria.tv
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?