Reklama

Reklama

Staropolskie hity

Potrawy przygotowane według dawnych receptur obfitowały w wyszukane dodatki i przyprawy. Ich smak warto docenić także dziś.

Kremowa zupa z borowików

Składniki

  • 5–6 dag suszonych borowików
  • 20 dag mrożonych borowików
  • 1 cebula
  • 5 łyżek masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szkl. śmietany
  • 30 proc.
  • sól
  • biały pieprz
  • natka do posypania zupy

Sposób przygotowania

1. Suszone borowiki zalej wodą. Odstaw do namoczenia na 4 godziny. Odcedź i zalej 7 szklankami wrzątku.Gotuj przez 40 minut. Miękkie grzybki wyjmij, wywar zachowaj. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij w drugim garnku na 1 łyżce rozgrzanego masła. Ugotowane grzyby potnij na kawałki, dodaj do cebuli. Zalej wywarem z grzybów i ok. 2 szkl. wrzątku. Gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. 

2. Rozgrzej 3 łyżki masła. Oprósz je mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Do zasmażki dolej mleko. Dokładnie wymieszaj i stopniowo dolewaj do gotujących się grzybów. Całość zmiksuj na gładki krem. Przypraw go do smaku solą oraz białym pieprzem. Śmietanę lekko posól, wlej do zupy w garnku. Mrożone borowiki usmaż na pozostałym maśle. Pokrój w plasterki. Włóż do zupy. Mocno podgrzej. Rozlej do kokilek, posyp natką. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje