Stek na zielonym puree z groszku i bobu
Bo kto powiedział, że mięso trzeba podawać wyłącznie z ziemniakami?
Składniki:
- 4 steki wołowe (150 g każdy)
- ząbek czosnku
- drobiowa kostka bulionowa
- 150 g fety
- listki świeżej mięty
- 250 g bobu (może być mrożony)
- 250 g groszku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zalej 1/2 litra gorącej wody bulionową kostkę, dodaj rozdrobniony czosnek i rozmrożony bób i groszek. Gotuj 5 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw. Gdy ostygną, odcedź‚ obierz bób ze skórki. Dodaj do groszku i rozgnieć widelcem lub użyj blendera. Nie miksuj na jedwabiste puree.
Przypraw steki i smaż na rozgrzanym oleju 4 minuty z każdej strony (lub według własnych upodobań - bardziej lub mniej wysmażone). Usmażone steki zawiń w folię i odstaw jeszcze na bok na 2 minuty.
Podziel purée na 4 części, układaj na nim porcje mięsa. Na wierzch połóż po łyżce fety, oprósz pieprzem i udekoruj listkami mięty. Podawaj od razu.