Stek na zielonym puree z groszku i bobu

Bo kto powiedział, że mięso trzeba podawać wyłącznie z ziemniakami?

Zielone puree
Zielone puree123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 steki wołowe (150 g każdy)
  • ząbek czosnku
  • drobiowa kostka bulionowa
  • 150 g fety
  • listki świeżej mięty
  • 250 g bobu (może być mrożony)
  • 250 g groszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zalej 1/2 litra gorącej wody bulionową kostkę, dodaj rozdrobniony czosnek i rozmrożony bób i groszek. Gotuj 5 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw. Gdy ostygną, odcedź‚ obierz bób ze skórki. Dodaj do groszku i rozgnieć widelcem lub użyj blendera. Nie miksuj na jedwabiste puree.

Przypraw steki i smaż na rozgrzanym oleju 4 minuty z każdej strony (lub według własnych upodobań - bardziej lub mniej wysmażone). Usmażone steki zawiń w folię i odstaw jeszcze na bok na 2 minuty.

Podziel purée na 4 części, układaj na nim porcje mięsa. Na wierzch połóż po łyżce fety, oprósz pieprzem i udekoruj listkami mięty. Podawaj od razu.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas