Stek z tuńczyka z sezamem
Tuńczyk to bogate źródło witaminy B3, która pomaga na kłopoty z kojarzeniem.
Składniki na 4 porcje:
- stek z tuńczyka (600 g)
- 1 łyżka jasnego sezamu
- 1 łyżka ciemnego sezamu
- oliwa do smażenia
- 1 biała rzodkiew
- kilka liści sałaty
- kilka plasterków ogórka
- kilka pomidorków koktajlowych
Sos:
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1 cebulka dymka ze szczypiorem
Sposób przygotowania:
1. Stek z ryby zawiń w przezroczystą folię, zwiń w rulon i włóż do lodówki na godzinę. Odwiń folię i obtocz rybę w sezamie (jasnym i ciemnym).
2. Smaż tuńczyka na rozgrzanej oliwie po półtorej minuty z każdej strony. Potem pokrój na kawałki długości ok. 1 cm.
3. Przygotuj sos: wymieszaj jego składniki i dodaj posiekaną dymkę.
4. Na talerzach rozłóż liście sałaty, plasterki ogórka, ćwiartki pomidorów i ułóż na nich kawałki ryby. Posyp startą rzodkwią.
Czas przygotowania: 10 minut + czas odstawienia