Mielone będą rozpływać się w ustach. Dodaj do mięsa zaskakujący składnik

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

W łatwy sposób zrobisz popisowe kotlety mielone
W łatwy sposób zrobisz popisowe kotlety mieloneMudretsov Oleksandr123RF/PICSEL

Jakie powinny być idealne kotlety mielone?

Duża ilość złocistych kotletów mielonych na talerzu, posypanych świeżym szczypiorkiem. W tle nieostro widoczne są zielone zioła i drewniane deski, tworząc rustykalny klimat.
Kotlety to uwielbiane danie w polskich domach 123RF/PICSEL

Dodaj do mielonych zaskakujący składnik. Będą o niebo lepsze

Przepis na kotlety mielone inne niż wszystkie

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
  • 2 jajka
  • 2 gruszki
  • 5-6 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierowania
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  1. Zacznij od przygotowania owoców. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
  2. W głębokim naczyniu wymieszaj mięso z jajkami, bułką tartą i gruszkami. Dodaj przyprawy. Krótko wyrabiaj masę, aż do połączenia składników i powstania jednolitej konsystencji.
  3. W rękach uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mały kawałek pieczywa, by sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia do smażenia. Gdy zacznie się rumienić, możesz przystąpić do smażenia kotletów.
  5. Smaż je z obu stron po 4,5 minuty na średnim ogniu.
"Ewa gotuje": Kotlety mielone z ryżemPolsat