Mielone będą rozpływać się w ustach. Dodaj do mięsa zaskakujący składnik
Kotlety mielone są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Cenimy je za uniwersalność — pasują praktycznie do wszystkiego, a serwować je można zarówno z kaszą, jak i z ziemniakami. Są szybkie w przygotowaniu, co czyni je propozycją idealną na rodzinny obiad czy niezobowiązujący lunch. Chcesz odmienić swój tradycyjny przepis na kotlety mielone? Dodaj zaskakujący składnik.

Spis treści:
Jakie powinny być idealne kotlety mielone?
To danie, które wielu z nas kojarzy się z domową kuchnią "jak u mamy". Nic dziwnego, że chętnie wracamy do klasycznych przepisów, które nie tylko przypominają nam smaki beztroskiego dzieciństwa, ale przede wszystkim pozwalają na przyrządzenie dań o wybornym smaku.
Idealne kotlety mielone są soczyste w środku. Mięso nie powinno być wysuszone i mieć zbitej struktury. Za to każda sztuka powinna charakteryzować się zarumienioną, chrupiącą skórką. Smaczny obiad to aromatyczny obiad. Podczas przyprawiania mielonych nie ograniczaj się wyłącznie do soli i pieprzu. Do mięsa dodaj czosnek i zioła, np. tymianek albo majeranek.

Dodaj do mielonych zaskakujący składnik. Będą o niebo lepsze
Istnieje kilka kluczowych elementów, które składają się na smaczne kotlety. Po pierwsze - mieszanka mięsna. Zazwyczaj kucharze polecają mieszankę składającą się w 2/3 z tłustszej wieprzowiny i w 1/3 chudszej wołowiny. Ważne jest także krótkie wyrabianie mięsnej masy. Zbyt długie mieszanie składników może być powodem, przez który kotlety zyskują zbyt zbitą strukturę.
Ciekawym uzupełnieniem przepisu na kotlety mielone jest dodanie do mięsa gruszki. Bez obaw, owocowy smak nie zdominuje całości. Będzie jednak odświeżającym elementem, który dodatkowo poprawi konsystencję kotletów. Po zdjęciu z patelni będą rozpływać się w ustach.
Przepis na kotlety mielone inne niż wszystkie
Dodanie gruszki do masy na kotlety nie sprawia, że przepis staje się trudniejszy czy dużo bardziej pracochłonny. Zmiana niewielka, ale przyjemność dla podniebienia będzie ogromna.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
- 2 jajka
- 2 gruszki
- 5-6 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierowania
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania owoców. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
- W głębokim naczyniu wymieszaj mięso z jajkami, bułką tartą i gruszkami. Dodaj przyprawy. Krótko wyrabiaj masę, aż do połączenia składników i powstania jednolitej konsystencji.
- W rękach uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mały kawałek pieczywa, by sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia do smażenia. Gdy zacznie się rumienić, możesz przystąpić do smażenia kotletów.
- Smaż je z obu stron po 4,5 minuty na średnim ogniu.