Jeden z najbardziej wszechstronnych nawozów. Rośliny go uwielbiają
Nawóz z drożdży to prosty, tani i ekologiczny sposób na poprawę wzrostu, kwitnienia, owocowania i ogólnej kondycji wielu roślin ogrodowych oraz doniczkowych. Dostarcza cenne składniki, które wspierają rozwój korzeni i zwiększają odporność na choroby. To jedna z najskuteczniejszych naturalnych metod dbania o rabaty i grządki. Uzyskanie obfitych plonów z własnego ogródka jest na wyciągnięcie ręki.

Spis treści:
Dlaczego warto stosować nawóz z drożdży?
Choć produkt kojarzy się głównie z domowymi wypiekami, zdążył zdobyć już spore uznanie wśród ogrodników, którzy starają się unikać chemicznych preparatów. Ich nadmiar bywa szkodliwy dla pożytecznych owadów odwiedzających nasze rabaty. Dodatkowo decydując się na samodzielną uprawę warzyw i owoców, kieruje nami zazwyczaj myśl o uzyskaniu zdrowych i w pełni naturalnych darów natury. Co daje podlewanie roślin drożdżami?
- Są sposobem na poprawę jakości gleby. Drożdże zawierają enzymy i związki stymulujące wzrost mikroorganizmów, których obecność przekłada się na lepszą strukturę i żyzność podłoża.
- Użycie domowego nawozu z drożdży pobudza rozwój korzeni i wzrost pędów, dzięki czemu uprawne okazy rosną bujne i zdrowe. Dodatkowo zwiększa się ich odporność na choroby grzybowe.
- Naturalny specyfik to również poprawa kwitnienia i owocowania. Dzięki lepszej dostępności składników odżywczych roślina jest w stanie wytwarzać więcej kwiatów i owoców lepszej jakości.

Jak zrobić nawóz z drożdży? Opcje są dwie
Zaletami stosowania nawozu z drożdży są jego uniwersalność i łatwość przygotowania. Tym bardziej że można zrobić go na dwa sposoby, w zależności od naszych potrzeb i cierpliwości.
Pierwsza opcja to nawóz z drożdży niesfermentowany. Wystarczy, że 100 g świeżych drożdży rozpuścisz 10 l ciepłej wody. Odstaw na godzinę. Po tym czasie środek jest gotowy do użycia i nie wymaga rozcieńczania. Stosuj co dwa tygodnie.
Więcej czasu zajmuje przygotowanie sfermentowanego nawozu z drożdży. Stanowi jednak preparat o większej mocy. W dużym pojemniku umieść 100 g rozdrobnionych drożdży, zasyp 1 szklanką cukru i odstaw na dwie godziny. Kolejnym krokiem jest dodanie 10 l ciepłej wody i dokładne wymieszane. Odstaw na tydzień, by mogło dojść do fermentacji. Z racji tego, że domowy nawóz jest mocno skoncentrowany, wymaga rozcieńczenia - 1 szklankę nawozu wymieszaj z 10 l wody i dopiero podlej rośliny.
Jakie rośliny podlewać drożdżami?
Wiele gatunków bardzo dobrze reaguje na domowy nawóz. Drożdże szczególnie docenią:
- pomidory,
- ogórki,
- papryka,
- cukinia,
- truskawki.Cukier
Na tym nie koniec! Podlewać naturalnym specyfikiem warto też krzewy i drzewa owocowe: maliny, agrest, porzeczki, jabłonie, grusze, morele, wiśnie oraz czereśnie. Bogaty w składniki odżywcze nawóz przysłuży się też roślinom ozdobnym, w tym różom, piwoniom, begoniom i lawendzie. Można stosować go także w uprawie kwiatów doniczkowych. Dobrze reagują paprocie, skrzydłokwiaty, storczyki i monstery.