Steki z jabłkami i szalotką
Filety z piersi kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha.
Składniki na 4 porcje:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 4 duże kwaskowe jabłka
- 3-4 szalotki
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- 2-3 goździki
- olej do smażenia mięsa
Sposób przygotowania:
1. Filety z piersi kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Lekko rozgnieć je dłonią. Mięso włóż do miseczki. Skrop połową soku cytrynowego. Posyp solą oraz pieprzem. Oliwę wymieszaj z suszonym tymiankiem oraz odrobiną suszonego rozmarynu. Polej tym steki. Przyprawy wetrzyj dobrze w mięso. Miseczkę z filetami przykryj folią i włóż do lodówki na godzinę
2. Szalotki obierz, posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij środki, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop resztą soku cytrynowego. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim szalotki. Dołóż jabłka, oprósz solą i pieprzem. Włóż goździki. Smaż 2-3 minuty. Jabłka powinny być miękkie, ale nie mogą rozpadać się.
3. Filety smaż 12 minut na rozgrzanym oleju. Często obracaj, by zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron. Przełóż je do jabłek i razem podgrzej. Podawaj np. z piure ziemniaczano-marchewkowy.