Steki z jabłkami i szalotką

Filety z piersi kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha.

Steki z jabłkami i szalotką
Steki z jabłkami i szalotką123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 4 duże kwaskowe jabłka
  • 3-4 szalotki
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • 2-3 goździki
  • olej do smażenia mięsa

Sposób przygotowania:

1. Filety z piersi kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Lekko rozgnieć je dłonią. Mięso włóż do miseczki. Skrop połową soku cytrynowego. Posyp solą oraz pieprzem. Oliwę wymieszaj z suszonym tymiankiem oraz odrobiną suszonego rozmarynu. Polej tym steki. Przyprawy wetrzyj dobrze w mięso. Miseczkę z filetami przykryj folią i włóż do lodówki na godzinę

2. Szalotki obierz, posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij środki, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop resztą soku cytrynowego. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim szalotki. Dołóż jabłka, oprósz solą i pieprzem. Włóż goździki. Smaż 2-3 minuty. Jabłka powinny być miękkie, ale nie mogą rozpadać się.

3. Filety smaż 12 minut na rozgrzanym oleju. Często obracaj, by zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron. Przełóż je do jabłek i razem podgrzej. Podawaj np. z piure ziemniaczano-marchewkowy.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas