Strucla makowa - Ewelinka

na ciasto: 40dag mąki, 12 dag masła, 3 jaja, 3/4 szklanki mleka, 3dag drożdży; na masę makową: 50dag maku, 5dag rodzynków, smażona skórka pomarańczowa, aromat migdałowy, 2 jaja, 20dag cukru, 10dag masła

article cover
INTERIA.PL

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, potem odcedzić i trzykrotnie zemleć. Do rondla włożyć masło, mak, rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, smażyć przez kilka minut, mieszając. Masę przestudzić a następnie wbić jaja, wsypać cukier, wlać aromat i dokładnie wymieszać.

Drożdże rozrobić ciepłym mlekiem(pół szklanki) z łyżką cukru i szczyptą mąki, po czym odstawić do wyrościęcia.Masło utrzeć z cukrem, 2 jajami oraz żółtkiem na puszystą masę, połączyć ją z drożdżami, mąką i pozostałym mlekiem.Starannie wyrobić ciasto i odstawić by wyrosło.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok.1 cm, posmarować rozkłóconym białkiem, przykryć równą warstwą przygotowanej masy makowej.Placek ściśle zwinąć w rulon, podwijając pod spód brzeg i oba końce. Struclę włożyć do wąskiej blachy wysmarowanej tłuszczem i wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika.Piec ok.40min.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas