Strucla z konfiturą
Pyszna i aromatyczna!

Sposób przygotowania
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- opakowanie suchych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- nadzienie
- 1 kg pigwy
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
10 porcji
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem. Do suchych składników dodaj mleko, jajka i rozpuszczone masło. Zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia. 2. Pigwy obierz, pokrój w kostkę, wlej kilka łyżek wody i duś do miękkości. Posyp cynamonem, cukrem, wlej sok z cytryny i przemieszaj. Ciasto rozwałkuj, rozłóż konfiturę i zwiń. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Posyp cukrem pudrem.