Strucla z mąki razowej z nadzieniem makowo-miodowym
Z kuchni Południowego Tyrolu.
- 500 g mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej,
- 350 g maku,
- 240 g mleka,
- 200 g miodu z Południowego Tyrolu,
- 70 g rodzynek,
- 70 g powideł śliwkowych,
- 35 g bułki tartej razowej,
- cynamon,
- sok z cytryny,
- 300 g mleka,
- 100 g miodu z Poludniowego Tyrolu,
- 100 g masła,
- 40 g drożdży piwnych,
- 2 żółtka,
- 1 świeża cytryna (sok lub otarta skórka),
- szczypta soli,
- zapach waniliowy
Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w połowie objętości ciepłego mleka, dodać 100 g mąki razowej. Wymieszać i rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałą ilość mąki i inne składniki. Wyrabiać energicznie, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w cieple. Połączyć wszystkie składniki nadzienia. Ciasto rozłożyć w formie prostokąta na posypanej mąką stolnicy. Ciasto posmarować nadzieniem. Podnieść nieco obie dłuższe strony ciasta, następnie jedną z nich podwinąć w kierunku środka, formując w ten sposób strucle. Położyć na wysmarowanej masłem blasze, przykryć z wierzchu folią aluminiową i piec w temperaturze 170 stopni. Gdy ciasto jest już upieczone zdjąć folię, posmarować rozbitym jajkiem i posypać cukrem, zapiekać jeszcze przez 5 minut.
Źródło: Südtirol Marketing