Strucla z mąki razowej z nadzieniem makowo-miodowym
Z kuchni Południowego Tyrolu.

Składniki na 4 porcje:
- 500 g mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej, - 350 g maku, - 240 g mleka, - 200 g miodu z Południowego Tyrolu, - 70 g rodzynek, - 70 g powideł śliwkowych, - 35 g bułki tartej razowej, - cynamon, - sok z cytryny, - 300 g mleka, - 100 g miodu z Poludniowego Tyrolu, - 100 g masła, - 40 g drożdży piwnych, - 2 żółtka, - 1 świeża cytryna (sok lub otarta skórka), - szczypta soli, - zapach waniliowy
Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w połowie objętości ciepłego mleka, dodać 100 g mąki razowej. Wymieszać i rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałą ilość mąki i inne składniki. Wyrabiać energicznie, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w cieple. Połączyć wszystkie składniki nadzienia. Ciasto rozłożyć w formie prostokąta na posypanej mąką stolnicy. Ciasto posmarować nadzieniem. Podnieść nieco obie dłuższe strony ciasta, następnie jedną z nich podwinąć w kierunku środka, formując w ten sposób strucle. Położyć na wysmarowanej masłem blasze, przykryć z wierzchu folią aluminiową i piec w temperaturze 170 stopni. Gdy ciasto jest już upieczone zdjąć folię, posmarować rozbitym jajkiem i posypać cukrem, zapiekać jeszcze przez 5 minut. Źródło: Südtirol Marketing