Strucla z rodzynkami
Na świąteczny stół.

Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 dag świeżych drożdży
- 80 ml mleka
- jajko
- 3 dag masła
- 4 dag cukru
- 15 dag rodzynek
- 15 dag orzechów laskowych
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki rumu
- 2 łyżki wody
- łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1. Rodzynki i skórkę zalej rumem z wodą. W ciepłym mleku rozetrzyj drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, odstaw na 15 minut. Mąkę wymieszaj z aromatem, wlej drożdże, jajko, masło i cukier. Wyrób ciasto, przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godz. Bakalie odsącz, orzechy posiekaj.
2. Do ciasta dodaj bakalie, zagnieć, uformuj z ciasta wałek, spłaszcz je ręką. Przykryj folią, odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piecz przez 30 minut 180°C. Posyp cukrem pudrem.