Strudel dyniowy z szałwiową nutką
To kruche i wielowarstwowe ciasto najczęściej jest podawane ze słodkim nadzieniem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować je na wytrawnie. W takiej wersji jest równie smaczne.
Sposób przygotowania:
1. Dynię umyj, obierz, oczyść z pestek. Odkrój kawałek miąższu o wadze 20 dag i zetrzyj go na tarce o dużych otworkach (powinnaś otrzymać 1 szklankę masy). Nasiona kminku drobniutko posiekaj. Z 3 gałązek tymianku poodrywaj listki. 4 listki szałwii posiekaj.
2. Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij cebulę. Dołóż mięso oraz czosnek. Smaż ok. 10 minut, aż mięso się zrumieni. Wtedy dodaj startą dynię Strudel dyniowy z szałwiową nutką i posiekany kminek. Smaż 5 minut. Patelnię zdejmij z ognia. Nadzienie przypraw posiekaną szałwią i listkami tymianku oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i pozostaw, by dobrze ostygło.
3. Ciasto rozwiń na blaszce przykrytej pergaminem. Na połowie rozłóż farsz, przykryj drugą połową. Mocno zlep brzegi strudla. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem (ew. posyp też sezamem, pestkami dyni lub makiem). Piecz 35 min w temp. 220 st. Udekoruj pozostałą szałwią i tymiankiem.