Reklama

Reklama

Strudel dyniowy z szałwiową nutką

To kruche i wielowarstwowe ciasto najczęściej jest podawane ze słodkim nadzieniem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować je na wytrawnie. W takiej wersji jest równie smaczne.

Czas przyrządzenia: 60 min + studzenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 20 dag miąższu z dyni
  • 20 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 listków świeżej szałwii
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Dynię umyj, obierz, oczyść z pestek. Odkrój kawałek miąższu  o wadze 20 dag i zetrzyj go na tarce o dużych otworkach (powinnaś otrzymać 1 szklankę masy). Nasiona kminku drobniutko posiekaj.  Z 3 gałązek tymianku poodrywaj listki. 4 listki szałwii posiekaj.     

2. Cebulę oraz czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij cebulę. Dołóż mięso oraz czosnek. Smaż ok. 10 minut, aż mięso się zrumieni. Wtedy dodaj startą dynię  Strudel dyniowy z szałwiową nutką i posiekany kminek. Smaż 5 minut. Patelnię zdejmij z ognia. Nadzienie przypraw posiekaną szałwią i listkami tymianku oraz solą i pieprzem  do smaku. Wymieszaj i pozostaw, by dobrze ostygło.

Reklama

3. Ciasto rozwiń na blaszce przykrytej pergaminem. Na połowie rozłóż farsz, przykryj drugą połową. Mocno zlep brzegi strudla. Wierzch posmaruj rozmąconym  jajkiem (ew. posyp też sezamem, pestkami dyni lub makiem). Piecz 35 min w temp. 220 st. Udekoruj pozostałą szałwią i tymiankiem. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: strudel

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje