Strudel jabłkowy z sosem waniliowym
Doskonały podwieczorek.
- 4 łyżki rumu,
- laska wanilii,
- 300 ml mleka,
- 100 g śmietany,
- 4 żółtka,
- 125 g cukru,
- 250 g mąki,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 4 łyżki oleju,
- kg kwaśnych jabłek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 100 g płatków migdałowych,
- 75 g masła,
- 50 g bułki tartej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- melisa do dekoracji,
- mąka do podsypywania,
- papier do pieczenia
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ. Mleko, śmietanę, laskę wanilii i miąższ włożyć do garnka, zagotować, a następnie odstawić na ok. 10 minut aby przestygło. Żółtko ubić z 75 g cukru w metalowej miseczce. Mleko waniliowe przecedzić i stopniowo wmieszać. Ubijać na kremową masę w gorącej kąpieli. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę, sól, jajka, olej i 3 łyżki wody wyrobić ręcznie na gładkie ciasto. Wyrabiać ok. 10 minut. Jeżeli ciasto wyszłoby za suche można dodać kilka kropli oleju. Odstawić na 30 minut pod przykryciem, w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać pokroić, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, zmieszać z rodzynkami i migdałami.
W rondelku roztopić masło. Ciasto rozwałkować, a na koniec jeszcze trochę je rozciągnąć (powinien powstać prostokąt o wymiarach 65x45 cm). Ciasto posmarować połową masła, posypać bułką tartą i wyłożyć na to przygotowane jabłka. Posypać 50 g cukru. Na krótszym końcu założyć ciasto, a następnie zrolować je z dłuższej strony. Strudel ułożyć po przekątnej na wyłożonej papierem blasze i posmarować resztą masła. W rozgrzanym do 200 st. Piekarniku piec 30-35 minut. Strudel odstawić do ostygnięcia i oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sosem waniliowym.