Strudel jabłkowy z sosem waniliowym

Doskonały podwieczorek.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 4 łyżki rumu,

- laska wanilii,

- 300 ml mleka,

- 100 g śmietany,

- 4 żółtka,

- 125 g cukru,

- 250 g mąki,

- szczypta soli,

- 2 jajka,

- 4 łyżki oleju,

- kg kwaśnych jabłek,

- 4 łyżki soku z cytryny,

- 100 g płatków migdałowych,

- 75 g masła,

- 50 g bułki tartej,

- 2 łyżki cukru pudru,

- melisa do dekoracji,

- mąka do podsypywania,

- papier do pieczenia Przygotowanie: Rodzynki umyć, osączyć, skropić rumem, przykryć i odstawić.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ. Mleko, śmietanę, laskę wanilii i miąższ włożyć do garnka, zagotować, a następnie odstawić na ok. 10 minut aby przestygło. Żółtko ubić z 75 g cukru w metalowej miseczce. Mleko waniliowe przecedzić i stopniowo wmieszać. Ubijać na kremową masę w gorącej kąpieli. Odstawić do ostygnięcia.

Mąkę, sól, jajka, olej i 3 łyżki wody wyrobić ręcznie na gładkie ciasto. Wyrabiać ok. 10 minut. Jeżeli ciasto wyszłoby za suche można dodać kilka kropli oleju. Odstawić na 30 minut pod przykryciem, w temperaturze pokojowej.

Jabłka obrać pokroić, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, zmieszać z rodzynkami i migdałami.

W rondelku roztopić masło. Ciasto rozwałkować, a na koniec jeszcze trochę je rozciągnąć (powinien powstać prostokąt o wymiarach 65x45 cm). Ciasto posmarować połową masła, posypać bułką tartą i wyłożyć na to przygotowane jabłka. Posypać 50 g cukru. Na krótszym końcu założyć ciasto, a następnie zrolować je z dłuższej strony. Strudel ułożyć po przekątnej na wyłożonej papierem blasze i posmarować resztą masła. W rozgrzanym do 200 st. Piekarniku piec 30-35 minut. Strudel odstawić do ostygnięcia i oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sosem waniliowym.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas