Reklama

Reklama

Strudel jabłkowy z żurawiną i orzechami

Eleganckie ciasto, które bez trudu przygotujesz samodzielnie.

Składniki

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej np. Bakalland
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu np. Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Chandler np. Bakalland
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Reklama

Jabłka obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cukrem, cynamonem, skórką pomarańczową i posiekanymi bakaliami. Następnie odstawiamy wszystko pod przykryciem, żeby jabłka mogły puścić sok. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i smarujemy rozgrzanym masłem, następnie delikatnie posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka z bakaliami. Następnie zawijamy boki ciasta do środka i zaczynamy delikatnie zwijać ciasto, gotowy strudel przekładamy na blachę i jeszcze raz smarujemy masłem.

Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy połówkami orzechów.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje