Strudel jabłkowy z żurawiną i orzechami
Eleganckie ciasto, które bez trudu przygotujesz samodzielnie.
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cukrem, cynamonem, skórką pomarańczową i posiekanymi bakaliami. Następnie odstawiamy wszystko pod przykryciem, żeby jabłka mogły puścić sok. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i smarujemy rozgrzanym masłem, następnie delikatnie posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka z bakaliami. Następnie zawijamy boki ciasta do środka i zaczynamy delikatnie zwijać ciasto, gotowy strudel przekładamy na blachę i jeszcze raz smarujemy masłem.
Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy połówkami orzechów.