Strudel szpinakowo - serowy
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%
- 2 łyżki mleka
- cukier i sól do smaku
Farsz:
- 500 g szpinaku mrożonego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 250 g sera gouda np. MSM Mońki
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
2. Farsz: Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm, posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.