Strudel z borowikami
Propozycja dla miłośników strudli na wytrawnie. Aromatyczne nadzienie z borowików otoczone cienkim ciastem to prawdziwa uczta smaków.
Sposób przygotowania:
1. Grzyby mocz przez noc, ugotuj, pokrój w paseczki. Buraki ugotuj, obierz, potnij w kostkę.
2. Ciasto: stop 8 dag masła. Z mąki, żółtek i 2/3 stopionego masła zagnieć ciasto, dolewając ok. 1/4 szkl. wody. Posmaruj je odrobiną odłożonego masła. Przykryj i odstaw na 30 minut.
3. Marchewkę potnij w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Soczewicę i grzyby wymieszaj z warzywami. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem.
4. Ciasto rozciągnij na placek 45 x 60 cm. Posmaruj resztą stopionego masła. Rozłóż farsz. Zwiń. Pozostałe masło stop, posmaruj strudel. Piecz 40 minut w 225 st.