Reklama

Strudel z borowikami

Propozycja dla miłośników strudli na wytrawnie. Aromatyczne nadzienie z borowików otoczone cienkim ciastem to prawdziwa uczta smaków.

Czas przyrządzenia: ok. 2 godz. + moczenie grzybów
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - ciasto:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 2 żółtka

Składniki - farsz:

  • 1 ugotowana marchew
  • 4 dag borowików suszonych
  • 2 czerwone buraczki
  • 1 i 1/2 szkl. ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • kminek

Sposób przygotowania:

1. Grzyby mocz przez noc, ugotuj, pokrój w paseczki. Buraki ugotuj, obierz, potnij w kostkę.

2. Ciasto: stop 8 dag masła. Z mąki, żółtek i 2/3 stopionego masła zagnieć ciasto, dolewając ok. 1/4 szkl. wody. Posmaruj je odrobiną odłożonego masła. Przykryj i odstaw na 30 minut.

3. Marchewkę potnij w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Soczewicę i grzyby wymieszaj z warzywami. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem.

4. Ciasto rozciągnij na placek 45 x 60 cm. Posmaruj resztą stopionego masła. Rozłóż farsz. Zwiń. Pozostałe masło stop, posmaruj strudel. Piecz 40 minut w 225 st.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: strudel

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy