Strudel z makiem i wiśniami
Szybki i smaczny.
Składniki:
- 450 g mrożonego ciasta francuskiego
- 500 g chudego twarożku
- 250 g gotowej masy makowej
- Opakowanie cukru waniliowego
- Opakowanie budyniu waniliowego
- Słoik wiśni (720 ml)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 g masy marcepanowej
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić. Twarożek, 100 g masy makowej, cukier waniliowy i pół opakowania budyniu wymieszać na gładka masę. Wiśnie osączyć. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 38x38 cm, posmarować roztrzepanym jajkiem. Połowę ciasta posypać bułką tartą i nałożyć na nią masę serową, następnie nałożyć wiśnie i 150 g masy makowej. Posypać startym marcepanem. Ciasto zawinąć i ułożyć (ukośnie) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować resztą jajka. Piec w 200 st. C przez 35-40 minut. Oprószyć cukrem pudrem.