Strudel z Małopolski

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • ok. 50 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól
  • 3 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta
  • Nadzienie:
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka masła
  • 5 listków laurowych
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 4 jagody jałowca
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 8 łyżek octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 80 dag)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jabłka
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
12 porcji
Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyZmysłowe smakiInteria.tv
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?