Strudel ziemniaczany
Sprawdzi się na zarówno na obiad jak i kolację
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski, dodaj sporą szczyptę soli.100 ml wody wymieszaj z 3 łyżkami oleju i jajkami, wlej do mąki. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką albo odwróconą do góry dnem miseczką i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie ziemniaki pokrój w kosteczkę. Migdały lekko zrumień na suchej patelni.Ciasto strudlowe przełóż na oprószoną mąką bawełnianą ściereczkę. Jak najcieniej je rozwałkuj i dodatkowo rozciągnij placek palcami. Posyp go pokrojonymi ziemniakami, migdałami i tymiankiem. Polej śmietaną,oprósz solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Ciasto zwiń, pomagając sobie ściereczką. Strudel ułóż na blasze przykrytej pergaminem i posmaruj go pozostałym olejem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C. Serwuj na gorąco, np. z sałatką z buraczków i orzechów.