Sufleciki z serkiem i owocami
Smakują każdemu!
Składniki:
- 1/2 l mleka
- 12 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4 jajka
- 20 dag serka homogenizowanego lub mascarpone
- 25 dag jeżyn
Przygotowanie:
1. Jeżyny umyj, osącz na sitku. Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Dodawaj po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach. Stopniowo wlewaj mleko, olej, wymieszaj. Do masy przesiej mąkę, wymieszaj dokładnie łyżką.
2. Ceramiczne foremki wysmaruj tłuszczem. Nalej porcje ciasta, piecz przez 15 minut w 180˚C. Wyjmij, lekko wystudź. Serek zmiksuj z kilkoma jeżynami, by miał różowy kolor. Na wierzch sufletów wylej serek, ułóż jeżyny, udekoruj listkami jeżyn lub mięty. Deser możesz przygotować dzień wcześniej.