Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Polacy wciąż robią błąd
Choć segregacja odpadów obowiązuje w Polsce już od kilku lat, to z badań wynika, że Polacy wciąż popełniają błędy przy umieszczaniu odpadów w przeznaczonych do tego pojemnikach. Problematyczne bywają np. opakowania po mięsie i rybach. Gdzie powinniśmy je umieszczać?

W 2020 roku zaczęła obowiązywać w Polsce pełna segregacja odpadów. Osoby, które nie chcą się do niej stosować, zobowiązane są do uiszczania dodatkowej opłaty za jej brak. Szczegółowy sposób segregacji określa rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 10 maja 2021 roku w sprawie sposobu selektywnego zbierania wybranych frakcji odpadów.
Segregacja odpadów w Polsce: Główne zasady
Główna zasada Jednolitego Systemu Segregacji Odpadów (JSSO) mówi, że należy dokładnie oddzielać surowce od odpadów, które nie nadają się do powtórnego przetworzenia. Surowce, które oddzielamy to:
- metale i tworzywa sztuczne,
- papier,
- opakowania szklane,
- tekstylia,
- odpady biodegradowalne.
Niektóre gminy mogły zdecydować również o konieczności rozdzielania szkła białego i kolorowego.
W tym miejscu warto również przypomnieć, że od 1 stycznia 2025 roku nie wyrzucamy już zużytych tekstyliów do pojemników na odpady zmieszane. Stare ubrania, pościel, bieliznę, firanki, ścierki, ręczniki i inne oddajemy do najbliższego PSZOKu, czyli Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych. Nowe przepisy wprowadziła unijna dyrektywa i obowiązują one w całej Polsce.
Najwięcej trudności przysparza jednak wciąż Polakom właściwa segregacja metali oraz tworzyw sztucznych, szczególnie tych zabrudzonych - po nabiale, rybach czy mięsie. Gdzie powinniśmy umieszczać takie opakowania?
Zobacz również: Do jakiego pojemnika wyrzucać opakowania po dezodorancie? Odpowiedź nie jest taka oczywista

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
To, w jakim pojemniku znajdzie się opakowanie po mięsie, zależy w pierwszej kolejności od tego, z jakiego materiału zostało ono wykonane. Jeśli jest wielomateriałowe, a materiałów nie można rozdzielić, to powinno ono trafić do pojemnika na odpady zmieszane. Zawsze jednak powinniśmy kierować się tym, co widnieje na opakowaniu - producenci umieszczają na nim instrukcję dotyczącą właściwej segregacji.
Plastikowe opakowania po mięsie powinny znaleźć się w pojemniku żółtym, czyli tym przeznaczonym na metale i tworzywa sztuczne. Opakowania te powinny być jednak czyste, a już na pewno pozbawione większych resztek i odpadu mięsnego, który powinien trafić do pojemnika na odpady zmieszane.
Brudne, styropianowe opakowania po mięsie, które nie nadają się do recyklingu, należy wyrzucać do czarnego pojemnika na odpady zmieszane.
WAŻNE: Mięsnych resztek nie wolno w żadnym wypadku wyrzucać do pojemnika na bioodpady!
Zobacz również: Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Polacy wciąż nie wiedzą