Ogórki będą rosnąć jak marzenie. Obowiązkowy trik podczas sadzenia
Zbieranie ogórków z własnego ogródka to nie tylko oszczędność, ale też ogromna satysfakcja. Ich smak wielu osobom kojarzy się z początkiem lata. Z racji tego, że zbliża się termin sadzenia ogórków do gruntu, warto sprawdzić, jak użyźnić glebę podczas tej czynności. To idealna opcja dla osób, które pominęły przygotowanie stanowiska jesienią.

Spis treści:
Kiedy sadzić ogórki do gruntu? Ogrodnicy muszą mieć się na baczności
Ogórki są roślinami, które najlepiej rosną w ciepłym i słonecznym środowisku. Z tego powodu zaleca się sadzić je do gruntu po tym, jak minie ryzyko przymrozków. Ekspozycja na niskie temperatury to jedno z największych zagrożeń, na jakie mogłyby zostać wystawione. Choć konkretna data będzie się różnić w zależności od regionu i panujących w danym roku warunków atmosferycznych, można przyjąć, że termin sadzenia ogórków przypada na okres między drugą połową maja a pierwszą połową czerwca. Temperatura gleby powinna osiągnąć stabilne wartości i wynosić ok. 15ºC.

Jakie podłoże lubią ogórki?
Odpowiednia gleba to jeden z podstawowych warunków obfitego plonowania. Jeśli podejdziemy do tematu po macoszemu, zbiory nie będą zadowalające, a smak, konsystencja i wielkość samych ogórków okażą się rozczarowujące. Ogórki preferują żyzną, dobrze przepuszczalną glebę o odczynie neutralnym lub lekko zasadowym (ph 6,0-7,0). Dobrym pomysłem jest zasilenie ziemi obornikiem - zabieg ten wykonuje się jesienią. Jeśli w ferworze ogrodniczych obowiązków ten krok został pominięty, nic straconego. Ziemię pod ogórki można zasilić naturalnymi sposobami tuż przed sadzeniem.
Co wrzucić do dołka? Ogórki wyrosną dorodne
Zastosowanie prostych praktyk pomoże roślinom osiągnąć pełny potencjał wzrostu i plonowania. Kondycję ogórków trzeba monitorować na każdym etapie przez cały sezon wegetacyjny. Dbać trzeba o to, aby wykształcały duże i zdrowe liście, dzięki którym proces fotosyntezy będzie przebiegać bez zakłóceń. Równie ważny jest stan korzeni. Zdrowy system korzeniowy pozwala na efektywne przyswajanie składników pokarmowych z gleby.
Już na etapie sadzenia ogórków do gruntu możemy ułatwić młodym roślinom rozwój. W przygotowanych dołkach warto umieścić naturalne "wspomagacze" wzrostu, które zapewne większość z nas ma pod ręką.
- Pokruszony węgiel drzewny - już niewielka ilość pomaga regulować pH gleby. Dodatkowo stanowi źródło potasu i fosforu, które warunkują prawidłowy rozwój korzeni, a tym samym wzmacniają roślinę.
- Łupiny cebuli - często lądują w koszu na odpadki, jednak sprytni ogrodnicy robią z nich użytek w ogrodzie. Ze względu na obecność siarki w składzie bardzo dobrze sprawdzają się jako środek odstraszający szkodniki i zapobiegający chorobom grzybowym. Przed umieszczeniem w ziemi zaleca się krótko namoczyć łupiny w wodzie, aby dobroczynne substancje szybciej wnikały w podłoże.
- Obierki z ziemniaków - to kolejne kuchenne resztki, które znajdują szerokie zastosowanie w ogrodzie. Jako produkt bogaty w potas i skrobię przysłużą się także ogórkom. Przed umieszczeniem skórek ziemniaczanych w glebie, zaleca się sparzyć je wrzątkiem.
- Skoszona trawa - często spore ilości zostają po doprowadzaniu murawy do porządku. Warto zachować resztki po wiosennym koszeniu trawnika, by umieścić je w dołkach przeznaczonych na ogórki. Można połączyć ją także z liśćmi i łodygami koniczyny oraz liśćmi i kwiatami mniszka lekarskiego. Taki zestaw poprawia strukturę gleby i jest źródłem potrzebnego ogórkom azotu.