Kalafior w nieoczywistym wydaniu. Jeden składnik zupełnie odmieni to danie
Kalafior serwowany z podsmażoną na maśle bułką tartą to sprawdzona i smaczna klasyka kulinarna. To pyszne warzywo warto jednak wykorzystać również na inne sposoby, przygotowując z niego doskonałą i sycącą zapiekankę. Gdy dodamy, że będzie ono otulone ciągnącym się serem, to z pewnością pocieknie ci ślinka.

Jak z jednego kalafiora przygotować smaczny, aromatyczny, sycący i zdrowy obiad? Wystarczy poświęcić kilkanaście minut, a dodając do warzywa żółty, doskonale roztopiony ser, z pewnością taki posiłek przypadnie do kulinarnych gustów nawet najmłodszym członkom rodziny.
Kalafior zapiekany pod serową pierzynką nie wymaga eksperckich umiejętności, dlatego z tym przepisem poradzi sobie nawet amator sztuki gotowania.
Kalafior zapiekany pod serową pierzynką - składniki
Do przygotowania kalafiorowej zapiekanki potrzebujesz:
- 1 kalafiora,
- 1 dużego pomidora,
- 150 g sera żółtego,
- 50 g masła,
- 1,5 szklanki mleka,
- 4 łyżki mąki,
- 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Kalafior zapiekany pod serową pierzynką - przepis
Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy warzywo na różyczki. Tak przygotowanego kalafiora gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 10 minut. Kalafior powinien być delikatnie miękki.
Do rondelka dodajemy masło i podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika. Gdy masło się rozpuści, dodajemy mąkę, mieszamy i podsmażamy przez ok. minutę. Następnie stopniowo dolewamy mleka i regularnie mieszamy. Gdy zawartość rondelka zgęstnieje, dodajemy starty na grubych oczkach ser, gałkę muszkatołową, doprawiamy również do smaku solą i pieprzem. Całość regularnie mieszamy do momentu, aż nasz sos uzyska jednolitą, gładką konsystencję.

Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła i wykładamy kalafiora. Warzywo zalewamy naszym sosem. Pomidora myjemy i kroimy na plasterki, które wykładamy na kalafiora polanego sosem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i kalafiora pieczemy przez ok. 25 minut.