Suflet z twarogiem i morelami
Składniki na 4 porcje: 250 g ryżu; sól; 2 łyżki masła; 5 jajek; 200 g tłustego twarogu; 80 g cukru pudru; 1 torebka cukru waniliowego; 500 moreli (zimą można użyć owoców z kompotu); 500 ml mleka; 1 morela i liście melisy do dekoracji; cukier puder do posypania.
2. Rozbijamy 3 jajka, oddzielając żółtka od białek. Twaróg wkładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Ucieramy na gładki krem.
3. Na dno wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy wykładamy połowę ryżu, na nim twaróg, a na serze rozkładamy połowę moreli. Całość przykrywamy pozostałym ryżem. Powierzchnię wygładzamy. Mleko lekko ubijamy z pozostałymi jajkami i zalewamy wierzch sufletu.
4. Suflet wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Smarujemy nią zapieczony deser i dopiekamy 8-10 minut, aż piana się przyrumieni. Deser posypujemy pudrem, dekorujemy plasterkami pozostałych moreli i listkiem melisy.
Wartość odżywcza 1 porcji 662 kcal; Białko 10,9 g/Tłuszcz 41,2 g/Węglowodany 92 g