Suflet ziemniaczany
Wykwintne danie ze zwykłych ziemniaków.

Składniki:
- 60 dag ziemniaków, - 10 dag żółtego sera, - 5 dag wędzonego boczku, - 3 jajka,- 1 cebula, - 1 łyżka masła, - sól, pieprz, - kilka gałązek majeranku, - olej do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę, ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę posiekać drobno, boczek pokroić w małą kostkę. Do przeciśniętych ziemniaków dodawać, cały czas mieszając, żółtka jajek, ser, boczek, cebulę i miękkie masło. Masę doprawić solą, pieprzem i papryką. Na koniec masę połączyć, delikatnie mieszając, z ubitymi białkami. Przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i piec w nagrzanym do 180 o C piekarniku przez ok. 30 min. Czas przygotowania 1 h plus czas chłodzenia ziemniaków. Przepis na 8 porcji.