Suflet ziemniaczany
Wykwintne danie ze zwykłych ziemniaków.
- 60 dag ziemniaków,
- 10 dag żółtego sera,
- 5 dag wędzonego boczku,
- 3 jajka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz,
- kilka gałązek majeranku,
- olej do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę, ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę posiekać drobno, boczek pokroić w małą kostkę. Do przeciśniętych ziemniaków dodawać, cały czas mieszając, żółtka jajek, ser, boczek, cebulę i miękkie masło. Masę doprawić solą, pieprzem i papryką. Na koniec masę połączyć, delikatnie mieszając, z ubitymi białkami. Przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i piec w nagrzanym do 180 o C piekarniku przez ok. 30 min.
Czas przygotowania 1 h plus czas chłodzenia ziemniaków. Przepis na 8 porcji.