Sułtański pilaw z bakaliami
Paprykę rozetnij, usuń pestki, strąk pokrój w kostkę.
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka ciecierzycy
- 10 dag migdałów ze skórką
- 10 dag drobnych rodzynek
- 5-7 dag orzechów (mogą być nerkowce, orzeszki ziemne albo laskowe)
- 2 łyżki oliwy
- 700 ml bulionu warzywnego albo drobiowego
- kilka listków mięty
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Paprykę rozetnij, usuń pestki, strąk pokrój w kostkę. Ciecierzycę przełóż na sitko i poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Rozgrzej dużą, głęboką patelnię, zrumień na niej orzechy. Zdejmij je. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć ryż, smaż go na dużym płomieniu, ciągle mieszając, aż ziarenka zrobią się szkliste. Wtedy wlej szklankę bulionu. Smaż dalej, a gdy ryż wchłonie cały płyn, wrzuć zrumienione orzechy oraz migdały. Wlej pozostały bulion. Zmniejsz płomień i duś ok. 25 minut.
2. W połowie czasu duszenia do ryżu z orzechami dodaj rodzynki, paprykę i ciecierzycę. Całość przypraw od smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem posyp listkami mięty. Do tak przyrządzonego pilawu możesz dodać też pokrojone w słupki morele i daktyle.