Superdesery w czterech smakach
Każdy znajdzie coś dla siebie!
Mus czekoladowy z czarną porzeczką
Przygotowanie:
1. Zagotuj 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki. Wrzuć do niej 2 tabliczki gorzkiej czekolady. Rozpuść. Wstaw na noc do lodówki.
2. Następnego dnia śmietanę ubij. Oczyść ok. 30 dag czarnych porzeczek, oderwij je od gałązek, umyj i osusz. Owoce wrzuć do musu. Nałóż do pucharków. Wierzch deseru posyp zrumienionymi płatkami migdałowymi albo orzechami.
Crumble z jagodami i płatkami owsianymi
Przygotowanie:
1. Przebierz i opłucz 50 dag jagód. Owoce wsyp do garnka. Posyp je 3 łyżkami cukru trzcinowego. Duś, aż puszczą sok i staną się miękkie. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Wlej do musu jagodowego. Gotuj dalej przez minutę. Odstaw od wystudzenia.
2. Z 4 łyżek płatków owsianych, 1 szklanki mąki oraz 10 dag masła i 2 łyżek cukru zagnieć kruszonkę. Żaroodporną formę posyp płatkami owsianymi. Na spodzie rozsyp połowę kruszonki. Rozsmaruj masę jagodową. Przykryj ją pozostałą kruszonką. Piecz ok. 40 minut w temp. 190°C.
Malinowa galaretka na białym winie
Przygotowanie:
1. Namocz 3 łyżeczki żelatyny, a gdy spęcznieje, rozpuść ją podgrzewając. Przebierz ok. 70 dag malin. Owoce opłucz, osusz, zmiksuj na gładko (ew. dodatkowo przetrzyj je przez gęste sitko). Mus malinowy wymieszaj z 1 i 1/2 szkl. białego wina deserowego. Potem połącz z żelatyną.
2. Galaretkę przelej do pucharków. Wstaw do lodówki do zastudzenia. Podawaj np. z sosem waniliowym albo bitą śmietaną.
Kokosowa chmurka z poziomkami
Przygotowanie:
1. Do garnka wlej 2 szklanki śmietany kremówki. Wsyp 20 dag wiórków kokosowych. Mocno razem podgrzej, a następnie schładzaj kilka godzin. W tym czasie przebierz 40 dag poziomek (ew. malin albo truskawek). Owoce opłucz, oczyść, osusz. Połam na kawałeczki ok. 20 dag kruchych ciastek kokosowych.
2. Śmietanę przecedź, ubij na sztywno. Do wysokich pucharków nałóż na przemian: ciastka, owoce oraz kokosową śmietankę. Wierzch posyp zrumienionymi wiórkami kokosowymi albo startą czekoladą.