Reklama

Reklama

Superdodatki do sałatek

Te drobne smakołyki sprawią, że każda sałatka będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza, a do tego przyjemnie chrupiąca.

Zawijaski śliwkowe

Pokrój wzdłuż 6-7 dużych plasterków wędzonego boczku. Do środka 12-14 suszonych śliwek wetknij po migdale bez skórki. Nadziane śliwki owiń boczkiem (ew. zepnij wykałaczkami). Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumień ze wszystkich stron. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Usuń wykałaczki.

Serowe klopsiki

Reklama

Posiekaj kilka gałązek natki albo bazylii. Na patelnię bez tłuszczu wsyp 3 łyżki ziarenek sezamu. Zrumień je i wystudź. Sezam wymieszaj z 3-4 łyżkami pokruszonych krakersów. Z 20 dag koziego twarożku uformuj 32 kuleczki. Do środka każdej wetknij ząbek marynowanego czosnku. Połowę klopsików obtocz w ziołach, resztę w sezamowej panierce.

Lekkie czpisy z marchewki

Obierz dużą marchewkę. Potem opłucz ją i potnij w cieniutkie plasterki (najlepiej krajalnicą lub nożem do obierania warzyw). W garnku rozgrzej 500 ml oleju. Na gorący tłuszcz włóż porcjami plasterki marchewki, następnie smaż po 2-3 minuty. Gotowe czipsy przełóż na papierowy ręcznik, by osączyć je z tłuszczu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje