Superdodatki do sałatek
Te drobne smakołyki sprawią, że każda sałatka będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza, a do tego przyjemnie chrupiąca.
Zawijaski śliwkowe
Pokrój wzdłuż 6-7 dużych plasterków wędzonego boczku. Do środka 12-14 suszonych śliwek wetknij po migdale bez skórki. Nadziane śliwki owiń boczkiem (ew. zepnij wykałaczkami). Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem i zrumień ze wszystkich stron. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Usuń wykałaczki.
Serowe klopsiki
Posiekaj kilka gałązek natki albo bazylii. Na patelnię bez tłuszczu wsyp 3 łyżki ziarenek sezamu. Zrumień je i wystudź. Sezam wymieszaj z 3-4 łyżkami pokruszonych krakersów. Z 20 dag koziego twarożku uformuj 32 kuleczki. Do środka każdej wetknij ząbek marynowanego czosnku. Połowę klopsików obtocz w ziołach, resztę w sezamowej panierce.
Lekkie czpisy z marchewki
Obierz dużą marchewkę. Potem opłucz ją i potnij w cieniutkie plasterki (najlepiej krajalnicą lub nożem do obierania warzyw). W garnku rozgrzej 500 ml oleju. Na gorący tłuszcz włóż porcjami plasterki marchewki, następnie smaż po 2-3 minuty. Gotowe czipsy przełóż na papierowy ręcznik, by osączyć je z tłuszczu.