Superfoods na porannym talerzu
Śniadanie może być szybkie i smaczne, a przy tym wzbogacone o składniki prozdrowotne – czarnuszka, sól himalajska i jagody acai to jedne z nich. Świetnie pasują do jajecznicy, kanapek, sałatek i w połączeniu z owocami, warzywami, rybami, mięsem i nabiałem, tworzą prawdziwą bombę właściwości prozdrowotnych.
Lekki twarożek z warzywami
2. Warzywa umyj, ewentualnie obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do sera.
3. Pestki dyni podpraż na rozgrzanej suchej patelni.
4. Twarożek dopraw do smaku solą himalajską i pieprzem, polej olejem lnianym, posyp prażonymi pestkami dyni i czarnuszką.
Sycąca jajecznica na grzance
Sposób przygotowania
1. Kromki chleba podpiecz w tosterze lub w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Poziom wypieczenia wybierz według uznania.
2. Masło rozpuść na patelni, wbij jajka, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając.
3. Do jajecznicy dodaj sól himalajską i pieprz.
4. Na grzankach ułóż plastry łososia, a na nich ciepłą jajecznicę. Całość posyp czarnuszką.
Acai Bowl – jagodowa pełna micha
Sposób przygotowania
1. W blenderze umieść: acai, banany, maliny, jagody, masło orzechowe, mleko, miąższ kokosowy, zmiksuj na gładką masę, przelej ją do miseczek
2. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiwi i truskawki
3. Do acai bowl dodaj morwę, kakao, chia i goji oraz migdały. Jedz od razu!
4. Polecam dodanie do miseczek kilku łyżek granoli.
Przepisy od Anny Starmach, ambasadorki Purella Superfoods