Superpatenty na udane wypieki
Słodkości pełne dojrzałych w słońcu owoców najlepiej smakują z mrożoną kawą. Tak podane będą w sam raz na leniwe wakacyjne popołudnie...
1. Właściwa temperatura
Do biszkoptów, ciast ucieranych i serników składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oczywiście nikt mąki czy cukru w lodówce nie trzyma, ale masło, jajka czy śmietanę już tak. Dlatego, by ciasto udało się, dobrze jest wyjąć te produkty z lodówki mniej więcej 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Inaczej jest w przypadku kruchych wypieków. Tu masło musi być mocno schłodzone. Ważne jest także, by zagniatać składniki jak najkrócej. Zbytnio ogrzane ciasto po upieczeniu jest twarde i niesmaczne.
2. Bez zakalca
Piaskowe babki czy keksy ucieraj tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto za długo miksowane mocno się napowietrzy i w czasie pieczenia bardzo urośnie, a po wyjęciu - spektakularnie opadnie. Kruche placki, nim ułożysz na nich soczyste owoce, posyp okruszkami herbatników. Wchłoną one sok z owoców i w ten sposób unikniesz zakalca.
3. Mieszaj tylko w jednym kierunku!
Babciny przesąd? Skądże! Mąka zawiera gluten, a on ma kształt włókien. Mieszając w różnych kierunkach, rozrywasz te włókienka, a to może spowodować, że ciasto zrobi się gumowate albo opadnie.
4. Czy już się upiekło
Pod sam koniec pieczenia możesz to sprawdzić, wbijając w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyciągnięciu jest suchy, to znak, że wypiek jest gotowy. W przypadku, gdy patyczek będzie oblepiony ciastem, trzeba wydłużyć czas pieczenia o 5-10 minut.