Surówka warzywna z krewetkami
Lekka, ale pożywna!
Składniki:
- 15 dag krewetek koktajlowych
- 4 marchewki
- pół selera
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól pieprz
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Marchew i selera obierz, umyj, pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż przyprawione krewetki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułóż na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
2. Natkę pietruszki umyj, osusz, oddziel listki od łodyg. Warzywa połącz z krewetkami i natką pietruszki. Oliwę wymieszaj z octem, sokiem z cytryny, miodem. Polej sosem sałatkę. Delikatnie wymieszaj.