Surówka z kapusty pekińskiej
Samo zielone! Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej i pora jest bardzo łatwa do zrobienia. Można nią uzupełnić dowolne wytrawne drugie danie - będzie pysznie.

Składniki
- 1/2 małej główki kapusty
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- kawałek białej części pora
- większa garść natki pietruszki
- 2 ogórki konserwowe
- liść sałaty do dekoracji
- 4 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Kapusty oczyszczamy, usuwamy wierzchnie liście, pozostałe szatkujemy. Kawałek pora kroimy w półplasteki, podobnie jak ogórki. Myjemy i siekamy natkę. Warzywa przekładamy do miski, uzupełniamy majonezem doprawiamy, wyciskamy do całości łyżkę soku z cytryny, mieszamy. Dekorujemy sałatą.