Świąteczna sałatka śledziowa

Można zrobić z niej klasyczną "warstwówkę" lub wymieszać składniki, jak kto woli. Będzie tak samo pyszna. Nawet podawana "od święta" szybko awansuje na jedną z ulubionych sałatek domowników.

Można ją uzupełnić o dodatek pieczywa
Można ją uzupełnić o dodatek pieczywa123RF/PICSEL

Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę, wymieniamy wodę na świeżą i moczymy kolejną godzinę. Ziemniaki i buraki gotujemy do miękkości w dwóch osobnych garnkach. Ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane studzimy.

Namoczone śledzie kroimy w paski, przestudzone ziemniaki kroimy w kostkę, buraki ścieramy na dużych oczkach tarki. Jajka gotujemy na twardo i bardzo drobno kroimy. Jabłka, cebulkę i ogórki kroimy w kostkę. 

Jabłka, ziemniaki, ogórki łączymy w miseczce z majonezem, doprawiamy sokiem z połówki cytryny oraz solą i pieprzem. Na wierzchu sałatki układamy naprzemiennie śledzie i rozdrobnione jajka, całość posypujemy startym serem i dekorujemy zieleniną, chłodzimy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas