Świąteczna sałatka śledziowa
Można zrobić z niej klasyczną "warstwówkę" lub wymieszać składniki, jak kto woli. Będzie tak samo pyszna. Nawet podawana "od święta" szybko awansuje na jedną z ulubionych sałatek domowników.

Składniki
- 500 g śledzi
- 2-3 ogórki kiszone
- 3 większe ziemniaki
- 2 jabłka
- 4 buraki
- 1 czerwona cebula
- 3 jajka
- 180 g majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- starty ser żółty
- sól, pieprz
- zielenina od przybrania
Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę, wymieniamy wodę na świeżą i moczymy kolejną godzinę. Ziemniaki i buraki gotujemy do miękkości w dwóch osobnych garnkach. Ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane studzimy.Namoczone śledzie kroimy w paski, przestudzone ziemniaki kroimy w kostkę, buraki ścieramy na dużych oczkach tarki. Jajka gotujemy na twardo i bardzo drobno kroimy. Jabłka, cebulkę i ogórki kroimy w kostkę. Jabłka, ziemniaki, ogórki łączymy w miseczce z majonezem, doprawiamy sokiem z połówki cytryny oraz solą i pieprzem. Na wierzchu sałatki układamy naprzemiennie śledzie i rozdrobnione jajka, całość posypujemy startym serem i dekorujemy zieleniną, chłodzimy.