Reklama

Reklama

Świąteczna sałatka śledziowa

Można zrobić z niej klasyczną "warstwówkę" lub wymieszać składniki, jak kto woli. Będzie tak samo pyszna. Nawet podawana "od święta" szybko awansuje na jedną z ulubionych sałatek domowników.

Składniki

  • 500 g śledzi
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 3 większe ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 4 buraki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka
  • 180 g majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • starty ser żółty
  • sól, pieprz
  • zielenina od przybrania

Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę, wymieniamy wodę na świeżą i moczymy kolejną godzinę. Ziemniaki i buraki gotujemy do miękkości w dwóch osobnych garnkach. Ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane studzimy.

Namoczone śledzie kroimy w paski, przestudzone ziemniaki kroimy w kostkę, buraki ścieramy na dużych oczkach tarki. Jajka gotujemy na twardo i bardzo drobno kroimy. Jabłka, cebulkę i ogórki kroimy w kostkę. 

Jabłka, ziemniaki, ogórki łączymy w miseczce z majonezem, doprawiamy sokiem z połówki cytryny oraz solą i pieprzem. Na wierzchu sałatki układamy naprzemiennie śledzie i rozdrobnione jajka, całość posypujemy startym serem i dekorujemy zieleniną, chłodzimy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje